bottom icons shows only on mobile

Blog

Schroefpalen – Welke soort kies je per soort schroeffundering?

Ten Napel medewerker

Schroefpalen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Denk aan de buisschroefpaal, betonmortel schroefpaal, DPA- schroefpaal etc. In dit blog gaan we dieper in op de verschillen.

Heb je bijvoorbeeld een fundering met schroefpalen nodig voor een woning, aanbouw of tuinhuis? Dan bent u bij Ras Heiwerken op het juiste adres. Ras Heiwerken is gespecialiseerd in trillingsarm heien met stalen buispalen en trillingsvrij heien met schroefinjectiepalen.

Ook zijn er kleinere schroefpalen die je zelf kunt plaatsen. Na het lezen bepaal je zelf of schroefpalen geschikt zijn voor uw bouwproject.

Wat is een schroefpaal?

Een schroefpaal is een type fundering dat gebruikt kan worden voor verschillende bouwprojecten. Denk hierbij aan een woning of carport. Schroefpalen worden in de grond gedraaid. Het plaatsen van een schroefpaal kan in elk seizoen worden gedaan.

Het grootste voordeel van schroefpalen of avegaarpalen is dat het kan worden gebruikt op plekken waar geen trilling mag ontstaan bij het plaatsen van de fundering.

Er zijn heel veel verschillende soorten schroefpalen. Sommige worden machinaal geplaatst, maar er zijn ook schroefpalen die handmatig in de grond geboord kunnen worden. De draagkracht is sterk afhankelijk van het type schroefpaal.

Wat is het verschil tussen een schroefpaal en een schroefinjectiepaal?

Schroefpalen, schroefboorpalen en schroefinjectiepalen zijn hetzelfde. Schroefpalen is een breed begrip voor palen die in de grond worden geschroefd. Kleinere schroefpalen kunnen met de hand in de gronden worden geboord. Terwijl er ook grote schroefboorpalen met een paaldiameter zijn van 1200 mm.

Daar tussenin zijn er stalen schroefpalen die op krappe plekken worden gebruikt. Dit zijn schroefinjectiepalen met een buis diameter van 88,9 mm tot 219,1 mm. De buispaal worden in de grond geboord met behulp van een mini heimachine. De lengte per paal is beperkt. Daarom worden de eerste paal deels in de grond geboord, de volgende paal wordt er bovenop geplaatst en vervolgens wordt de paal verder in de grond geboord.

Dit zijn de schroefinjectiepalen die door Ras Heiwerken worden gebuikt:

Wat is het verschil tussen een schroefpaal en een avegaarpaal?

Schroefpalen en avegaarpalen zijn beide onderdeel van de manier om funderingspalen te plaatsen. Het grootste verschil tussen de palen is dat een schroefpaal de grond wordt ingeschroefd en daar blijft. Bij een avegaarpaal wordt nadat de juiste diepte is bereikt, de avegaar omhoog gehaald. Gelijktijdig wordt beton door de holle as in de grond gepompt. Daarna wordt wapening in het beton geplaatst. De grond wordt van binnenuit verwijderd, waardoor er geen verdrukking plaatsvindt. Een avegaarpaal is net als een schroefpaal geschikt voor verschillende grondsoorten en bij beide palen is er sprake van minimale bodemverstoring.

Wat zijn de voordelen van schroefpalen?

  • Te plaatsen op moeilijk bereikbare locaties
  • Trillingsvrij
  • Geluidsarm

Welke soorten schroefpalen zijn er om te funderen?

Voorheen werden houten palen gebruikt om te heien. Tegenwoordig zijn heipalen voornamelijk van beton en staal. Er zijn grond verdringende palen, palen met weinig grondverdringing en palen die grond verwijderend worden ingebracht. Ras heiwerken plaatst schroefinjectiepalen en stalen buispalen. Beide palen zijn grondverdringend. Het voordeel hiervan is dat er geen (verontreinigde) grond naar boven komt.

Schroefinjectiepalen voor trillingsvrij heien

Schroefinjectiepalen, ook wel groutinjectiepalen, zijn stalen buispalen met een schroefpunt. Deze worden de grond ingeschroefd. Bovendien is dit type heien trillingsvrij. Het trillingsvrij aanbrengen heeft veel voordelen:

  1. Minder geluidsoverlast voor omwonenden en natuur
  2. Heien mogelijk bij kwetsbare gebouwen en in steden
  3. Bijna geen kans op beschadiging van het gebouw of omliggende gebouwen

Schroefpalen voor fundering woning

Er zijn veel verschillende schroefpalen op de markt. Alle schroefpalen worden de grond ingeschroefd. De palen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en zijn geschikt als fundering voor een woning. Deze manier van funderen is sneller en beter dan een fundering van beton. Casing draaipalen, mortelschroefpalen en buisschroefpalen zijn voorbeelden van palen die alle drie gevuld worden met beton tijdens of na het plaatsen. Bij injectieschroefpalen is dit niet nodig.

Schroefpalen voor fundering aanbouw

Schroefpalen zijn niet alleen geschikt als fundering voor een woning, maar ook voor een aanbouw, tuinhuis, carport, garage en meer bouwprojecten. Bij het plaatsen van schroefinjectiepalen gaat het funderen sneller, omdat er geen beton aan te pas komt. Wat tijd bespaart.

Zijn schroefpalen geschikt voor veengrond?

Schroefpalen zijn geschikt voor veengrond. Het is een betere methode dan traditionele funderingstechnieken omdat die de veengrond verstoren en gewicht toevoegen. Veengrond is instabiel en drukt snel samen. Door schroefpalen te gebruiken is er minimale bodemverstoring, uitstekende draagkracht en stabiliteit.

Een schroeffundering is geschikt voor veel bodemsoorten. Of u nu wilt bouwen op een vaste grond, veengrond of kleigrond, bij alle grondsoorten is het plaatsen van een schroefpaal mogelijk.

Wat kosten schroefpalen?

De kosten van een schroefpaal zijn niet standaard, dit verschilt per project. De prijs is afhankelijk van de diameter, de diepte en het aantal.

Voor het berekenen van de prijs is een tekening, sonderingsrapport of een berekening van de constructeur nodig. Des te meer gegevens we ontvangen, des te beter kan de prijs van schroefpalen berekend worden. Heeft u nog geen gegevens? Neem gerust contact op. Zo bepalen we samen welke stappen u kunt ondernemen voor de prijsberekening.

Hoelang gaan schroefpalen mee?

Schroefpalen zijn duurzaam. De palen gaan lang mee en zijn herbruikbaar. Het plaatsen en verwijderen van dit soorten palen is ook vrij gemakkelijk. Hoelang schroefpalen precies meegaan ligt aan het materiaal, het klimaat en de grondsoort.

Wanneer gebruik je een schroeffundering machine? Wanneer kies je voor een rupsvoertuig in plaats van een handmontagemachine?

Het aanbrengen van schroefinjectiepalen en stalen buispalen gebeurt met een zeer compacte heimachine. De palen kunnen zo geplaatst worden op plekken waar een grote heistelling niet mag komen en krappe plaatsen zoals in hartje Amsterdam.

Een schroeffunderingmachine wordt gebruikt als de palen trillingsvrij aangebracht moeten worden. Deze machine rijdt op rupsbanden.

Bij het plaatsen van grotere schroefinjectiepalen wordt er geen gebruik gemaakt van een handmontagemachine.

Als u zelf kleine schroefpalen wilt gaan plaatsen, dan is een (elektrische) handmachine een handig hulpmiddel.

Op zoek naar schroefpalen voor een schroeffundering? Welke type kan je zelf doen?

Er zijn schroefpalen die je zelf kunt plaatsen. Deze zijn geschikt voor kleine bouwprojecten zoals een veranda of schutting. Bij iets grotere bouwklussen, zoals een aanbouw, moet worden voorkomen dat deze verzakt. Er is dan een ander type schroefpaal nodig.

Een goede fundering is de basis voor uw bouwproject, daarom raden wij aan om een specialistisch bedrijf zoals Ras Heiwerken in te huren. Bij het aanbrengen van schroefinjectiepalen is een specialistische machine nodig. Het is dus niet mogelijk om zelf deze schroefpalen te plaatsen.

Schroefinjectiepalen zijn geschikt voor elk bouwproject. De schroefpalen van Ras Heiwerken zijn extra stevig door het speciaal ontworpen schroefdraad dat wordt gebruikt. De palen worden geplaatst door een team van specialisten en jaren ervaring. Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden en meer informatie.

Bij het aanbrengen van schroefinjectiepalen is een specialistische machine nodig. Het is dus niet mogelijk om zelf schroefpalen te plaatsen. De schroefpalen van Ras Heiwerken zijn extra stevig door het speciaal ontworpen schroefdraad wat wordt gebruikt.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op

Neem contact op via 0527 682821 of info@rasheiwerken.nl voor de mogelijkheden en meer informatie.


Vraag direct een offerte aan:

Offerte aanvragen

Section below shows only from 768px